- «Ο αρχηγός λέει…»: Ο εκπαιδευτικός γίνεται αρχηγός και δίνει κάποιες οδηγίες τις οποίες εκτελούν τα παιδιά πχ ο αρχηγός λέει να σηκώσετε τα χέρια ψηλά, ο αρχηγός λέει να χτυπήσετε παλαμάκια. Προσοχή όμως! Όταν η οδηγία δεν αρχίζει με τη φράση “ο αρχηγός λέει” τότε τα παιδιά δεν πρέπει να την εκτελέσουν. Όποιος μπερδευτεί χάνει… Του αναθέτουμε κάτι να κάνει (πχ 10 αναπηδήσεις ή τον ήχο ενός ζώου) και ξαναμπαίνει στο παιχνίδι. Μετά μπορεί να γίνει κάποιο παιδί αρχηγός. Έχουν εξάλλου πολύ ωραίες πρωτότυπες ιδέες.
- «Να γράψει το όνομά του όποιος…»: Ξεκινάμε εμείς κάνοντας την πρώτη ερώτηση πχ όποιος αυτές τις μέρες έπαιξε επιτραπέζιο παιχνίδι, πήγε βόλτα με το ποδήλατο, έκανε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές ή έστρωσε το κρεβάτι του, βοήθησε στο μαγείρεμα κλπ Τα παιδιά που συμφωνούν με την ερώτηση γράφουν στο chat το όνομά τους. Το παιδί που θα γράψει τελευταίο είναι αυτό που θα κάνει την επόμενη ερώτηση. Θα καταφέρουμε να βρούμε μία ερώτηση που θα απαντήσουν όλοι αρνητικά ή όλοι θετικά;
- «Να ανοίξει την κάμερα όποιος…»: Το προηγούμενο παιχνίδι αλλά η ερώτηση γίνεται ενώ έχουμε κλειστές κάμερες και τα παιδιά που συμφωνούν ανοίγουν την κάμερά τους. Αυτό προϋποθέτει να μπορούν όλοι να έχουν ανοιχτή κάμερα. Με μια μικρή παραλλαγή παίζεται με ανοιχτές κάμερες αλλά σκύβουν να μην φαίνονται…και στέκονται όρθιοι όσοι συμφωνούν με την ερώτηση.
- «Τι είναι;»: Ένα παιδί κλείνει την κάμερά του και φέρνει ένα αντικείμενο από το δωμάτιό του. Οι υπόλοιποι του κάνουμε ερωτήσεις. Αν στις 10 ερωτήσεις το βρούμε τότε κερδίζουμε. Αν δεν το βρούμε τότε κερδίζει αυτός και «το παίρνει το ποτάμι…». Ανοίγει την κάμερά του και μας το δείχνει.
- «Χεράκια»: Παιχνίδι με στόχο την ενεργοποίηση, την επαναφορά στο μάθημα, αλλά και την αίσθηση του συγχρονισμού και της ομάδας. Δείχνω με τους δύο αντίχειρες πάνω, κάτω, τον έναν επάνω και τον άλλον κάτω, τους δύο δεξιά, τους δύο αριστερά κλπ. και ζητάω από τα παιδιά να κάνουν ό,τι κάνω. Μετά τους ζητάω να κάνουν το αντίθετο από αυτό που δείχνω.
- «Παντομίμα»: Κλείνουμε όλοι τις κάμερες εκτός από το παιδί που θα κάνει παντομίμα (πχ κάποιο επάγγελμα, ένα άθλημα, κάτι σχετικό με τις γιορτές των Χριστουγέννων). Επιλέγουμε «focus view» στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης για να το βλέπουμε καλύτερα.
- «Τα δέκα μανταλάκια»: Το κάθε παιδί έχει μπροστά του 10 μανταλάκια. Με το σύνθημα ξεκινούν και κρεμάνε τα μανταλάκια στα ρούχα που φοράνε. Με ανοιχτά μικρόφωνα έχει πολλή πλάκα κι ο καθένας φωνάζει όταν καταφέρει να τελειώσει τη δοκιμασία. Δυσκολεύοντάς το, μπορούν να κάνουν το ίδιο με το χέρι που δεν τα βολεύει και μετά με κλειστά μάτια.
- «Ψάξε βρες»: Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν και να φέρουν μπροστά στην κάμερα κάποια αντικείμενα (πχ ένα ζευγάρι κάλτσες, ένα λούτρινο ζωάκι, ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι, ένα αντικείμενο κόκκινο ή κάτι που αρχίζει από Β κλπ). Μπορούμε να τους δώσουμε μία λίστα με πράγματα και κερδίζει όποιος τα φέρει πιο γρήγορα όλα.
- «Μάντεψε τη λέξη»: Ένα παιδί με κλειστό μικρόφωνο λέει μία λέξη και οι άλλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε τι λέει.
- «Κάνε σαν…»: Χορεύουμε ακούγοντας μουσική και μόλις η μουσική σταματήσει κάνουμε σαν να πατάμε σε λάσπες, σαν να παίζουμε χιονοπόλεμο, σαν να φτιάχνουμε χιονάνθρωπο, σαν να κάνουμε πατινάζ κλπ.
- «Ένα αντικείμενο από…..»: Ζητάμε από τα παιδιά να φέρουν και να μας δείξουν ένα αντικείμενο που το όνομά του ξεκινάει από… κάποιο γράμμα. Όταν το βρουν το κρατάνε κρυμμένο και το εμφανίζουν όλα μαζί μετά από το σύνθημα. Αν έχουν βρει ένα σωστό αντικείμενο κερδίζουν έναν πόντο. Αν έχουν βρει ένα αντικείμενο που δεν το έχει φέρει άλλος τότε κερδίζουν 2 πόντους. Μπορούμε να βάλουμε και χρόνο οπότε αν μέσα στον συγκεκριμένο χρόνο δεν καταφέρουν να βρουν και να φέρουν αντικείμενο τότε δεν παίρνουν πόντο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Τροχό Της Αλφαβήτας
- «Μουσικοκινητικό παιχνίδι»: Θα τα κάνει να χαρούν και θα τα κινητοποιήσει. Υπάρχουν πολλά στο διαδίκτυο και ταιριάζουν σε όλες τις ηλικίες. Ακολουθούν παραδείγματα…
Αραμ σαμ σαμ
Μπιμ μπαμ
Κοκολεοκο