Φυσική Κατάσταση

Ασκήσεις με ζευγάρι

  • Κοιλιακοί: Τα παιδιά ξαπλωμένα στην ύπτια θέση με λυγισμένα πόδια έτσι ώστε να ακουμπούν τις μύτες των ποδιών τους. Το ένα παιδί κρατάει μία μπάλα. Εκτελούν την άσκηση ταυτόχρονα και κάθε φορά στο «σήκωμα» η μπάλα αλλάζει χέρια.
  • Ραχιαίοι: Τα παιδιά ξαπλωμένα στην πρηνή θέση και ανάμεσά τους μία μπάλα. Σηκώνουν τον θώρακα και κυλούν την μπάλα το ένα στο άλλο.
  • Σε θέση για push ups το ένα παιδί απέναντι από το άλλο κάνουν χειραψία μία με το δεξί και μία με το αριστερό χέρι.
  • Το ένα παιδί είναι σε θέση για push ups και το άλλο κρατώντας ένα στεφάνι προσπαθεί να του το περάσει από τα πόδια κατά μήκος του σώματος μέχρι το κεφάλι
  • Τραμπάλα: Τα παιδιά κρατιούνται με τα χέρια τεντωμένα και εκτελούν βαθύ κάθισμα εναλλάξ
  • Ταυτόχρονες αναπηδήσεις: Τα παιδιά κρατιούνται από τα χέρια και εκτελούν συγχρονισμένα αναπηδήσεις

Παιχνίδια

  • Σε ζευγάρια τα παιδιά στέκονται απέναντι σε θέση push ups και ανάμεσά τους έχουν ένα μικρό αντικείμενο (πχ σακουλάκι, κωνάκι). Τα παιδιά έρχονται στη θέση  με το παράγγελμα «έτοιμοι» και με το παράγγελμα «πάμε» ή με κάποιον ήχο από ξυλάκια ή ταμπουρίνο παίρνουν το αντικείμενο. Κερδίζει ένα πόντο το παιδί που θα το πάρει πρώτο
  • Κοιλιακοί: Χρειαζόμαστε ένα στρωματάκι, μερικά στεφάνια κι έναν κώνο για κάθε ομάδα. Το πρώτο παιδί ξαπλώνει στην άκρη του στρώματος με τα πόδια λυγισμένα, παίρνει ένα στεφάνι από τη στίβα, ξαπλώνει και το τοποθετεί γύρω από τον κώνο. Σηκώνει τη ράχη του, διπλώνει το σώμα και παίρνει το επόμενο στεφάνι κ.ο.κ. Όταν βάλει όλα τα στεφάνια στον κώνο, σηκώνεται τα τοποθετεί στην αρχική τους θέση, τρέχει, χτυπάει το χέρι του επόμενου παίκτη και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να κάνουν όλα τα παιδιά ή το επόμενο παιδί εκτελεί την αντίθετη κίνηση. Από τον κώνο τα φέρνει σε στίβα μπροστά του.

Σταθμοί Φυσικής Κατάστασης

Μία εύκολη δημιουργική ιδέα που αρέσει στα παιδιά είναι η εξάσκηση σε σταθμούς. Σε κάθε σταθμό μπορεί να υπάρχει τυπωμένη και πλαστικοποιημένη μια φωτογραφία της άσκησης που καλούνται τα παιδιά να εκτελέσουν. Έτσι χωρίς πολλές εξηγήσεις και χωρίς χάσιμο χρόνου οι ομάδες ξεκινούν την εξάσκησή τους.

Βελτίωση αντοχής (διαβαθμισμένης δυσκολίας)

Συνεχόμενη κίνηση, τρέξιμο ή περπάτημα για μερικά λεπτά ανάλογα με την ηλικία.

Το τρέξιμο γίνεται σε σειρά πάνω στη γραμμή του γηπέδου. Αν κάποιο παιδί θέλει να περπατήσει μπορεί να βγει δεξιά από τη γραμμή και όταν θέλει συνεχίζει το τρέξιμο στη γραμμή.

Με αυτό τον τρόπο το κάθε παιδί κάνει αυτό που μπορεί και βελτιώνει την αντοχή του ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Αξιολόγηση φυσικής κατάστασης- πρόγραμμα "ευ ζην"

Οδηγός αξιολόγησης σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης. 

Αν θέλετε να κατεβάσετε τον οδηγό πατήστε το παρακάτω εικονίδιο.

 

Video με οδηγίες για τη διεξαγωγή των τεστ