Παιχνίδια κυνηγητού

Ίσως το πιο αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών όλων των ηλικιών. Προσθέτουμε συνεχώς νέα παιχνίδια για να υπάρχει επιλογή ανάλογα με τον στόχο που θέλουμε κάθε φορά να επιτύχουμε.

Μανιτάρια

zem

Έξι μαθητές αποτελούν την ομάδα των κυνηγών. Όποιον πιάσουν πρέπει να μείνει σε στάση «μανιτάρι», το οποίο μπορεί να ελευθερώσει ένας συμμαθητής του που θα τον ακουμπήσει στην πλάτη. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλοι γίνουν «κυνηγοί».

Ήλιος και χιόνια

zem

Δύο ή τρία παιδιά γίνονται «χιόνια» (στο παράδειγμα φοράνε πράσινο μπλουζάκι) και κυνηγάνε όλα τα παιδιά. Όποιον πιάσουν θα γίνει «χιονάνθρωπος» δηλαδή θα μείνει κάτω με λυγισμένα πόδια. Ένας ακόμα μαθητής γίνεται «ήλιος» (με κίτρινο μπλουζάκι) και μπορεί να ακουμπήσει τον «χιονάνθρωπο» και να τον ελευθερώσει. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα παιδιά «περάσουν» από έναν ρόλο.

Γέφυρες

zem

Οι μαθητές σχηματίζουν δύο ομάδες. Η ομάδα των «κυνηγών» αποτελείται από τέσσερις μαθητές. Αυτός που θα πιάσουν πρέπει να μείνει σε στάση «γέφυρα» μέχρι να περάσει κάτω από αυτή ένας συμμαθητής του και να τον «ελευθερώσει». Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι όλα τα παιδιά να γίνουν «κυνηγοί».

Ο κύκλωπας κι οι πειρατές

zem

Στο νησί του Κύκλωπα (σέντρα) τοποθετούμε τόσους “θησαυρούς” (πιατάκια) όσοι και οι μαθητές – πειρατές.
Ένα από τα παιδιά ορίζεται ως Κύκλωπας. Οι υπόλοιποι είναι οι πειρατές που κάνουν μερικά βήματα προς τα πίσω.
Με το σύνθημα οι πειρατές τρέχουν να κλέψουν ΕΝΑ μόνο “θησαυρό” από το νησί. Ο Κύκλωπας τους κυνηγάει για τους πάρει πάλι πίσω. Κάθε πειρατή που πιάνει πρέπει να αφήσει τον “θησαυρό” του στο νησί και να γίνει βοηθός του.
Έτσι όποιος δεν κρατάει “θησαυρό” είναι κυνηγός. Ο μαθητής που θα μείνει τελευταίος με “θησαυρό” γίνεται ο επόμενος Κύκλωπας.
Προσοχή: δεν επιτρέπεται οι πειρατές να κλέψουν παραπάνω από ένα “θησαυρό”, να κρύβονται ή να κρύβουν τους “θησαυρούς” τους.

Πάμε μαζί

zem

Κυνηγούν 3 παιδιά και αν πιάσουν κάποιον στέκεται με τα χέρια ψηλά και περιμένει να πάνε δύο συμπαίκτες του, να ενώσουν τα χέρια τους και να τον ελευθερώσουν. Την ώρα που έχουν ενωθεί τα χέρια και μέχρι να χωριστούν δεν μπορεί να τους πιάσει ο κυνηγός.

Τις πρώτες φορές οι κυνηγοί καταφέρνουν να πιάσουν όλα τα παιδιά, αλλά σιγά σιγά η ομάδα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να νοιάζονται για όσους πιάνονται, να τους ελευθερώνουν σύντομα και να μην προσπαθούν μόνο να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Κυνηγητό με ζευγάρια

Τα παιδιά πιάνονται ζευγάρια και βρίσκουν τον χώρο τους μέσα στο γήπεδο. Το παιχνίδι ξεκινάει με ένα παιδί να κυνηγάει ένα άλλο, το οποίο τρέχει μέσα στον χώρο και για να “σωθεί’ πιάνεται δίπλα από κάποιο ζευγάρι. Το παιδί από την άλλη πλευρά παίρνει τη θέση του και τρέχει για να μην το πιάσει ο κυνηγός. Αν ο κυνηγός πιάσει τον παίχτη τότε αλλάζουν ρόλους. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί τρέχει πολλή ώρα  μπορούμε να κάνουμε αλλαγή ρόλων ώστε να πάει να πιαστεί κάπου και να ξεκουραστεί.

Γάτες και ποντίκια

3-4 παιδιά είναι “γάτες” και κυνηγούν τα υπόλοιπα παιδιά που είναι τα “ποντίκια”. Όταν πιάσουν κάποιο ποντίκι το πηγαίνουν στο σπίτι τους, στον κεντρικό κύκλο του γηπέδου. Το σπίτι των ποντικιών είναι οι μπασκέτες, όπου εκεί είναι ασφαλή. Για να ελευθερώσουν κάποιο ποντίκι πηγαίνουν κοντά στο σπίτι των γάτων χτυπούν το χέρι του συμπαίχτη τους και του λένε: “ξελε”.