Αποκριάτικα παιχνίδια και χοροί

Παιχνίδια και χοροί για την πιο χαρούμενη περίοδο του χρόνου, την Αποκριά! Χαρταετοί, κλόουν, σερπαντίνες αντικαθιστούν μπάλες, σχοινάκια και κώνους. Το γαϊτανάκι, το πιπέρι, τα κουκιά και τόσα άλλα δίνουν τον αποκριάτικο τόνο των ημερών στην αυλή μας!!!

Σκυταλοδρομία με χαρταετούς

Με μικρούς χαρταετούς που πετάνε εύκολα και αφού χωριστούν σε ομάδες παίζουμε σκυταλοδρομία κρατώντας τον χαρταετό σε χαμηλό ύψος. Ο πρώτος παίκτης κρατάει το σχοινί και τρέχει και ο δεύτερος κρατάει τον χαρταετό και τον αφήνει όταν νιώσει αντίσταση. Είναι ακόμη καλύτερο όταν καταφέρνουν να κάνουν την αλλαγή χωρίς να πέσει ο χαρταετός κάτω.

"Βρες τις σερπαντίνες"

Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες. Σε μία συγκεκριμένη απόσταση βρίσκονται 10 ποτηράκια για κάθε ομάδα και από κάτω «κρύβονται» 5 σερπαντίνες. Με το σύνθημα ένα παιδί από κάθε ομάδα τρέχει, σηκώνει ένα ποτηράκι, παίρνει τη σερπαντίνα, αν υπάρχει από κάτω και γυρίζει στην ομάδα του. Αν δεν υπάρχει σερπαντίνα αφήνει το ποτηράκι στη θέση του και επιστρέφει στην ομάδα του. Τα παιδιά θα πρέπει να παρακολουθούν ποια ποτηράκια σηκώνουν κάθε φορά οι προηγούμενοι παίκτες για να μην σηκώνουν το ίδιο και καθυστερούν. Το κάθε παιδί έχει μία ευκαιρία. Μετά γυρίζει στην ομάδα του και τρέχει το επόμενο. Κερδίζει η ομάδα που θα βρει πρώτη τις 5 σερπαντίνες

zem

"Σερπαντίνες απλωμένες στο σχοινί"

zem

Περνάμε 10 σερπαντίνες για κάθε ομάδα σε ένα σχοινί και τις αραιώνουμε. Το σχοινί το δένουμε κάπου ή το κρατούν δύο άτομα. Τα παιδιά στέκονται σε μία απόσταση περίπου 15μ από το σχοινί. Με το σύνθημα ξεκινάει ο πρώτος παίκτης τρέχει, πιάνει μία σερπαντίνα, την ξετυλίγει και τη μεταφέρει στην ομάδα του. Τότε ξεκινάει το επόμενο παιδί. Κερδίζει η ομάδα που θα ξετυλίξει πρώτη και τις 10 σερπαντίνες της.

Κυνήγι χαμένου θησαυρού

Η κάθε ομάδα παίρνει ένα χαρτί με γρίφους που την οδηγούν σε διάφορα σημεία μέσα στον χώρο και συλλέγει στοιχεία. Καλό είναι οι γρίφοι να δίνονται με διαφορετική σειρά σε κάθε ομάδα ώστε να μην πηγαίνουν όλες οι ομάδες μαζί στο ίδιο σημείο. Τα στοιχεία μπορούν να είναι γράμματα τα οποία όταν τα βρουν όλα και τα βάλουν στη σωστή σειρά να βρουν τη λέξη που θα τους οδηγήσει στον θησαυρό.

zem

"Ο κλόουν"

1.Δίνουμε στα παιδιά μερικά υλικά, όπως στεφάνια, κωνάκια, σχοινάκια, μπαλάκια και μαντήλια και τα προτρέπουμε σε ομάδες να δημιουργήσουν τον δικό τους κλόουν. Η διαδικασία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

2.Κατασκευάζουμε έναν κλόουν από φελιζόλ ή χαρτόκουτο και η μύτη του είναι τρύπια. Τα παιδιά προσπαθούν να μετακινήσουν τον κλόουν χωρίς να πέσουν από τη μύτη τα μπαλάκια που ισορροπούν στην επιφάνεια.

"Το τυλιγμένο άγαλμα"

Η κάθε ομάδα βάζει έναν παίκτη να στέκεται ακίνητος σε απόσταση από τους άλλους. Δίνεται ο ίδιος αριθμός σερπαντίνων σε κάθε ομάδα και ο ένας παίκτης μετά τον άλλον παίρνουν μία σερπαντίνα και με αυτή τυλίγουν τον ακίνητο παίκτη. Κερδίζει η ομάδα που θα τελειώσει όλες τις σερπαντίνες της. Θα μπορούσε να κερδίζει και η ομάδα που θα φτιάξει το πιο πρωτότυπο «τυλιγμένο» άγαλμα.

Παιχνίδι συνεργασίας

zem

Τα παιδιά κρατούν τις κορδέλες από το γαϊτανάκι και προσπαθούν να το ισορροπήσουν χωρίς να κρατάει ο εκπαιδευτικός το κοντάρι.

Δοκιμάζουν να τρέξουν αργά, γρήγορα, να κάνουν πλάγια βήματα, χόπλες, να αλλάζουν κατεύθυνση με το σύνθημα ή και να χορέψουν χωρίς να πέσει το κοντάρι.

Διοργάνωση παιχνιδιών

Στη σχολική αυλή στήνουμε μια σειρά παιγνιδιών, ανάλογα με το υλικό της αποθήκης μας. Παιχνίδια στόχου και ισορροπίας εύκολα, χαρούμενα και ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα “λούνα παρκ” που δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας!