Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και χοροί
Με φαντασία και απλά υλικά, που χρησιμοποιούμε στην αυλή μας για το μάθημα, δημιουργούμε τα “δικά” μας χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια και χιονάνθρωπους. Μοιραζόμαστε τη μαγεία των Χριστουγέννων, παίζουμε, χορεύουμε, χαιρόμαστε, αυτοσχεδιάζουμε!!!
Σκυταλοδρομία: "Χριστουγεννιάτικο δέντρο"
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Η κάθε ομάδα έχει ένα στεφάνι με 10 μπαλάκια και 10 κωνάκια. Στόχος είναι να σχηματίσουν με τα κωνάκια ένα δέντρο και να το στολίσουν με τα μπαλάκια. Τρέχουν το ένα παιδί μετά το άλλο με τη μορφή σκυταλοδρομίας. Κερδίζει η ομάδα που θα στήσει γρήγορα και σωστά το δέντρο της. Μπορούμε να επαναλάβουμε ¨ξεστολίζοντας”.
"Στολίστε το δέντρο"
Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες. Η κάθε ομάδα έχει περίπου 10 μπαλάκια του τένις μέσα σε ένα στεφάνι και τα μέλη της προσπαθούν να “στολίσουν το “δέντρο” που βρίσκεται μπροστά τους σε σχετικά μικρή απόσταση. Το δέντρο είναι σχηματισμένο με στεφάνια. Το ένα παιδί μετά το άλλο εκτελεί κύλισμα της μπάλας προσπαθώντας να μπει μέσα σε ένα άδειο στεφάνι. Στόχος είναι να μπει μπαλάκι σε κάθε στεφάνι. Η ομάδα που θα το καταφέρει πρώτη κερδίζει έναν πόντο και το παιχνίδι συνεχίζεται.
Ανθρώπινο δέντρο
Τα παιδιά χωρισμένα σε 4 ομάδες έχοντας στη διάθεσή τους διάφορα υλικά πχ στεφάνια, κώνους, σχοινάκια, μπάλες, μαντήλια. Ένα από αυτά παίρνει τον ρόλο του δέντρου της ομάδας και στέκεται ακίνητο με ανοιχτά τα χέρια. Τα υπόλοιπα μέλη ένα ένα παίρνοντας ένα υλικό κάθε φορά προσπαθούν να “στολίσουν” το “δέντρο” τους. Κερδίζει η ομάδα που θα τοποθετήσει πιο γρήγορα όλα τα στολίδια της χωρίς να πέσουν από το δέντρο.
Μίνι γκολφ
Υλικά:
- Χάρτινα κουτιά με σχέδια που χρησιμοποιούνται για στόχοι.
- Μπαλάκια (ανάλογου μεγέθους)
- Πλαστικά μπαστούνια χόκεϊ. Εναλλακτικά οι βολές μπορούν να γίνουν με το πόδι, με το χέρι, με κοντάρι ή ό,τι άλλο κρίνει ο εκπαιδευτικός.
Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και παίρνουν θέση απέναντι από τους στόχους. Ένας ένας χτυπούν το μπαλάκι προσπαθώντας να πετύχουν τον στόχο. Κάθε επιτυχημένη βολή δίνει έναν πόντο στην ομάδα.
"Φτιάξτε τον χιονάνθρωπο"
Τα μέλη των ομάδων χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά φυσικής αγωγής, μπάλες, σχοινάκια, στεφάνια, μπαλάκια, κοντάρια κλπ καλούνται να σχηματίσουν στο έδαφος έναν χιονάνθρωπο.
"Πάμε για σκι;"
Τα παιδιά πατούν πιατάκια πλαστικά σαν να φορούν χιονοπέδιλα, κρατούν κοντάρια αντί για μπατόν…και σέρνοντας τα πόδια τους στο έδαφος μιμούνται την κίνηση των σκιέρ.
Σκυταλοδρομία ζωγραφικής
Ο εκπαιδευτικός ζωγραφίζει ένα σχέδιο σχετικό με τις γιορτές των Χριστουγέννων σε χαρτί του μέτρου και το τοποθετεί σε ένα μεγάλο τραπέζι. Εκεί υπάρχουν και αρκετοί μαρκαδόροι με τους οποίους τα παιδιά θα χρωματίσουν τις ζωγραφιές.
Οι ομάδες στέκονται σε σειρές στην άλλη πλευρά της αίθουσας. Με το σύνθημα (πχ. ξεκίνημα της μουσικής) ο πρώτος παίκτης τής κάθε ομάδας τρέχει κοντά στο τραπέζι, παίρνει έναν μαρκαδόρο και χρωματίζει όποιο σχέδιο θέλει.
Ο εκπαιδευτικός κρατάει χρόνο ενός λεπτού και δίνει το σύνθημα της αλλαγής, ώστε να έρθουν οι επόμενοι παίκτες.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να μην υπάρχει ζωγραφισμένο σχέδιο αλλά το κάθε παιδί να προσθέτει τη δική του ζωγραφιά σε σχέση με το θέμα που έχει αποφασιστεί.
Ψηφιακό παιχνίδι
“Άνοιξε το κουτί και κάνε σαν…”
Παίξτε το παιχνίδι εδώ
Ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα δια ζώσης μαθήματα με προβολή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή στην τάξη.
Παραδοσιακά κάλαντα που...χορεύονται
Κάλαντα Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Χίου, Ικαρίας και Δυτικής Θράκης είναι μερικά από αυτά που έχουμε επιλέξει για να τα τραγουδάμε και να τα χορεύουμε με τα παιδιά. Στον παρακάτω σύνδεσμο τα βρίσκετε συγκεντρωμένα.
www.thinglink.com/scene/1526963366952697857
Εδώ θα βρείτε μία πολύ καλή δουλειά συναδέλφου που έχει συγκεντρώσει τα κάλαντα όλης της Ελλάδας.