Τα οφέλη από την άσκηση

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε δραστηριότητες  με τις οποίες βοηθάμε τα παιδιά να γνωρίσουν τα οφέλη από τη σωματική άσκηση τόσο στην  υγεία τους όσο και στη βελτίωση της διάθεσης αλλά και στην ικανότητά τους για μάθηση. 
Η έρευνα, η διατήρηση ημερολογίου σωματικής άσκησης και προγράμματα αγωγής υγείας σχεδιασμένα για τον σκοπό αυτό είναι μερικά μόνο από τις δραστηριότητες που βάζουν τους/τις μαθητές/τριες στη διαδικασία της ανακάλυψης της ευεργετικής επίδρασης της άσκησης και της δια βίου ενασχόλησής τους με αυτή. 

Η πυραμίδα της φυσικής δραστηριότητας

Η πυραμίδα της φυσικής δραστηριότητας είναι ένας «έξυπνος» τρόπος απεικόνισης διαφόρων τύπων άσκησης, και ενδεικτικός της συχνότητας με την οποία θα πρέπει αυτές να πραγματοποιούνται από τα παιδιά κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας. Ο σχηματισμός της πυραμίδας δηλώνει ότι προχωρώντας από τη βάση προς την κορυφή, δηλαδή από το μεγαλύτερο εύρος ενός επιπέδου προς το μικρότερο, τόσο μικραίνει ο χρόνος τον οποίο τα παιδιά θα πρέπει να αφιερώνουν στις δραστηριότητες του κάθε επιπέδου.(πηγή: ΕΥΖΗΝ )

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Για να υπολογίσουμε την καθημερινή φυσική δραστηριότητα των μαθητών μας μπορούμε να τους ζητήσουμε να αποτυπώσουν τη διάρκεια των καθημερινών τους φυσικών δραστηριοτήτων για μια βδομάδα, όπως φαίνεται στον πίνακα. Στη συνέχεια αθροίζουμε τον χρόνο των φυσικών δραστηριοτήτων όλης της εβδομάδας και διαιρούμε το άθροισμα δια του 7. Ο χρόνος που θα προκύψει  αντιστοιχεί στη Μέση Ημερήσια Φυσική Δραστηριότητα (ΜΗΦΔ), η οποία αποτελεί δείκτη φυσικής δραστηριότητας των παιδιών. (πηγή: users.sch.gr/adanis)

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://users.sch.gr/adanis/portal/index.php/physicalactivity

Διδακτικά σενάρια- Προγράμματα Αγωγής Υγείας

  • Φύση και άσκηση Το πρόγραμμα εντάσσεται στη θεματολογία “Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης” και προσεγγίζει: Τα οφέλη της πεζοπορίας ως φυσική δραστηριότητα για την υγεία του ανθρώπου. Τα οφέλη της άσκησης στη φύση. Τον σεβασμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αρχές της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Οφέλη της φυσικής δραστηριότητας. Το εκπαιδευτικό σενάριο απευθύνεται σε μαθητές Γ’ – Δ’τάξηςκαι αναφέρεται στην απόκτηση και εμπέδωση γνώσεων σχετικά με τα οφέλη της υγείας από τη συμμετοχή στη φυσική δραστηριότητα. 
  • “Όσο ζω ασκούμαι” Η άσκηση βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το σώμα μας από τις βλαβερές συνέπειες της ακινησίας. Και ενώ η τεχνολογία μάς απάλλαξε από πολλές δύσκολες και βαριές χειρωνακτικές εργασίες και μας εξασφάλισε τρόπους ευημερίας ο αντίκτυπός της είχε  ως συνέπεια την υποκινητικότητα του σύγχρονου ατόμου.