Τα 4 τετράγωνα (Four square)

zem

Πρόκειται για ένα ευχάριστο ομαδικό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον 4 παίκτες. Απαραίτητα “συστατικά” είναι το επιδαπέδιο σχέδιο και μία μπάλα.

Κάθε παίκτης στέκεται σε ένα από τα τέσσερα τετράγωνα. Αν υπάρχουν περισσότεροι παίκτες περιμένουν πίσω από μία γραμμή κοντά στο τετράγωνο Α.

Για να ξεκινήσει το παιχνίδι, ο παίκτης στο τετράγωνο Α “σερβίρει” την μπάλα αναπηδώντας την στο τετράγωνό του μία φορά και μετά χτυπώντας την προς ένα από τα άλλα τετράγωνα.

Ο παίκτης που τη δέχεται τη χτυπά με το ένα ή τα δύο χέρια σε κάποιο άλλο τετράγωνο.
Έτσι το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι κάποιος παίκτης να κάνει “φάουλ”.
Ένας παίκτης μπορεί να χτυπήσει την μπάλα πριν αυτή αναπηδήσει, εάν το επιλέξει.
“Φάουλ” γίνεται όταν ένας παίκτης χτυπήσει την μπάλα έξω από το τετράγωνο άλλου παίκτη ή δεν καταφέρει να χτυπήσει την μπάλα πριν αυτή χτυπήσει για δεύτερη φορά στο γήπεδό του.
Τότε ο παίκτης βγαίνει από το παιχνίδι και μετακινείται στο τελευταίο τετράγωνο ή στο τέλος της σειράς, εάν υπάρχουν περισσότεροι από τέσσερις παίκτες. Οι άλλοι παίκτες μετακινούνται μία θέση για να καλύψουν την κενή θέση και ένας νέος παίκτης μπαίνει στο τετράγωνο Α. 
Στόχος του παιχνιδιού είναι να παραμείνει κάποιος σε ένα τετράγωνο όσο περισσότερο μπορεί.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Για τις μικρότερες τάξεις ή για παιδιά που δυσκολεύονται, το παιχνίδι παίζεται και με πιαστές πάσες. Δηλαδή κάθε φορά ο παίκτης πιάνει την μπάλα και μετά τη σκάει σε αντίπαλο γηπεδάκι.