Ιδέες για...ησυχία

  • Το σηκωμένο χέρι Κάποιες φορές τα παιδιά συζητάνε μεταξύ τους και χρειάζεται να δυναμώσουμε τη φωνή μας για να μας ακούσουν. Ακόμη και τότε όμως δεν σταματάνε όλα να μιλάνε. Υπάρχει καλύτερη λύση. Όταν ο εκπαιδευτικός θέλει να γίνει ησυχία για να ακουστεί σηκώνει το χέρι του ψηλά. Το παιδί που τον βλέπει σταματάει να μιλάει και σηκώνει κι αυτό το χέρι του. Το βλέπουν κι άλλα παιδιά που κάνουν το ίδιο κι έτσι σε λίγα δευτερόλεπτα έχει σταματήσει η φασαρία.
  • 1-2-3… Για να τραβήξουμε την προσοχή των παιδιών κατά τη διάρκεια του μαθήματος, λέμε “1-2-3” και τα παιδιά απαντούν “ακούω την κυρία” (για…γυναίκες συναδέλφους… για άντρες δεν έχουμε σκεφτεί κάτι). Χρειάζεται αρκετές φορές εξάσκηση για να αρχίσει να λειτουργεί. Μια ωραία ιδέα μαθητή ήταν ο εκπαιδευτικός να το λέει με διάφορους τρόπους και τα παιδιά να απαντούν ανάλογα. πχ χαμηλόφωνα, αργά, γρήγορα, δυνατά, με τσιριχτή φωνή, γελώντας κλπ. Αυτό πραγματικά άρεσε πολύ στα παιδιά και λειτούργησε καλύτερα.
  • Κάρτες οδηγιών Κατά τη διάρκεια του μαθήματος χρειάζεται πολλές φορές να πούμε δυνατά μία οδηγία για να την ακούσουν και τα παιδιά που βρίσκονται πιο μακριά. Χρησιμοποιώντας χρωματιστές κάρτες, οι οποίες συμβολίζουν η καθεμία κάποια οδηγία, μπορούν όλα τα παιδιά να βλέπουν και να ακολουθούν τις οδηγίες μας χωρίς φωνές. πχ. Πράσινη κάρτα τρέξιμο, κόκκινη κάρτα στοπ, κίτρινη κάρτα χορό σε ζευγάρια
  • 2′ ησυχίας Στο ξεκίνημα του μαθήματος, κυρίως μετά από διάλειμμα ή κάποια στιγμή που γίνεται αρκετή φασαρία ή υπάρχει αναστάτωση μία πολύ καλή ιδέα για να ηρεμήσουν τα παιδιά είναι να καθίσουν ή να ξαπλώσουν αν είναι εφικτό, να κλείσουν τα μάτια και να προσπαθήσουν να ακούσουν όσο περισσότερους ήχους μπορούν. Ακόμη και τα ίδια ξαφνιάζονται από τους ήχους που θα ακούσουν. Τα ηρεμεί και τα βοηθάει να χαμηλώσουν την ένταση της φωνής τους όταν μιλάνε.
  • Μιλώντας ψιθυριστά Ενώ τα παιδιά μιλάνε κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ο εκπαιδευτικός δίνει μία αστεία οδηγία ψιθυριστά πχ “όποιος με ακούει να βάλει το δεξί χέρι στο αριστερό αυτί”. Στην αρχή μόνο λίγα παιδιά θα το ακούσουν αλλά σιγά σιγά θα ησυχάσουν και τα υπόλοιπα για να ακούσουν γιατί θα το βρουν διασκεδαστικό.

Πολύ ωραίες ιδέες για ησυχία στην τάξη βρήκαμε κι εδώ